DIETA PODSTAWOWA:

Skierowana jest dla osób nie wymagających leczenia dietetycznego. Celem diety jest prawidłowe funkcjonowanie organizmu oraz utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Dieta spełnia zalecenia racjonalnego odżywiania. Jest zbilansowana pod względem kalorycznym i odżywczym. Codzienna racja pokarmowa dostarcza wszystkich niezbędnych składników spełniających w organizmie funkcję budulcową, (białko, składniki mineralne), energetyczną (węglowodany, tłuszcze) i regulującą (witaminy, składniki mineralne).

Wartość energetyczna całodziennego wyżywienia wynosi około 2000 – 2300 kcal.

W diecie podstawowej stosuje się wszystkie techniki przygotowywania posiłków.

DIETA LEKKOSTRAWNA:

Przygotowywana jest dla osób cierpiących na schorzenia żołądkowo-jelitowe, m.in. stany zapalne żołądka, błon śluzowych jelit, schorzeniach wątroby. Zalecana również osobom w podeszłym wieku.

Celem diety lekkostrawnej jest nieobciążanie przewodu pokarmowego pod względem zarówno ilościowym jak i jakościowym poprzez wyeliminowanie, tłustych, smażonych potraw. Dieta zapobiega również wzdęciom.

Dieta  pokrywa  potrzeby energetyczne i do­starcza taką samą ilość składników odżywczych, jaka jest prze­widziana w żywieniu podstawowym.

W diecie lekkostrawnej stosuje się takie sposoby przygotowania potraw jak:  gotowanie w wodzie i na parze, duszenie bez obsmażania, pieczenie w folii, rękawie foliowym, w pergaminie.

DIETA CUKRZYCOWA:

Przeznaczona jest dla osób chorujących na cukrzycę.

Ma na celu dostarczenie odpowiedniej ilości energii i składników pokarmowych, utrzymanie właściwego poziomu glukozy i lipidów we krwi oraz odpowiednich wartości ciśnienia tętniczego pozwalających zredukować ryzyko wystąpienia powikłań.

Jak każda inna dieta również dieta cukrzycowa pokrywa zapotrzebowanie na składniki odżywcze oraz witaminy i składniki mineralne. Posiłki przyjmowane są 4-5 razy dziennie.

Najważniejsze zasady diety cukrzycowej:

  • regularne posiłki. Ważne jest przestrzeganie dziennego harmonogramu żywieniowego. Pierwszy posiłek spożywamy najpóźniej do 2 godzin po przebudzeniu, a ostatni do 2 godzin przed snem.
  • kalorie
  • 1000 – 1300 kcal – osoby otyłe
    1500 – 1800 kcal – chorzy z nadwagą – osoby niepracujące lub lekko pracujące
    2000 – 2200 kcal – chorzy z prawidłową masą ciała – osoby niezbyt ciężko pracujące
  • niski poziom IG i ŁG. W diecie cukrzycowej szczególnie trzeba zwracać uwagę na niski poziom indeksu glikemicznego i ładunku glikemicznego w produktach. Warto korzystać z tabel.
  • napoje. Należy spożywać napoje bez dodatku cukru, oczywiście najlepsza jest zwykła, czysta, niegazowana woda, lub też kawa bez cukru.

 

Masz dodatkowe pytania odnośnie naszych usług
(np. leczonych schorzeń, warunków pobytu)
wejdź i zapytaj!

Dołącz do nas na:
Facebook

Czy chcesz otrzymywać informacje o ofercie i promocjach?
captcha