Sanatorium Uzdrowiskowe Chemik – rehabilitacja, leczenie, wypoczynek - Ciechocinek

w Ciechocinku

Owsianka - czy warto jeść?

Zdecydowanie TAK! Płatki owsiane występują na pierwszych pozycjach wszystkich rankingów najzdrowszych pokarmów świata. Dostarczają białko, błonnik, witaminy z grupy B, zdrowe tłuszcze, magnez, selen oraz sycą na wiele godzin. Niestety wciąż są za mało doceniane i stosowane w codziennej diecie, a warto to zmienić. Codzienna porcja owsianki wpływa korzystnie na pamięć i koncentrację, zapobiega zmęczeniu, obniża poziom złego cholesterolu we krwi i czyści żyły ze złogów cholesterolowych. Płatki owsiane pomagają również utrzymać prawidłową wagę ciała, gdyż dzięki zawartości beta-glukanu, rozpuszczalnego w wodzie błonnika, zmniejsza się poziom hormonu głodu. Stabilizują poziom cukru we krwi - duża zawartość błonnika w płatkach sprawia, że są wolno trawione co powoduje, że zawarty w nich cukier powoli przechodzi do krwi. Płatki owsiane obniżają ciśnienie krwi. Poprawiają również wydolność fizyczną. Spożycie owsianki na 45 minut przed treningiem zwiększa wytrzymałość i poprawia metabolizm. Płatki są również bogatym źródłem magnezu, który koi nerwy oraz wzmacnia mięśnie.  Warto też wiedzieć, że dzięki wysokiej zawartości błonnika oraz przeciwutleniającemu działaniu awentramidów zmniejszają ryzyko nowotworu jelita grubego. Mając na uwadze wszystkie pozytywne właściwości płatków, zdecydowanie należy włączyć je do codziennej diety. Dodatkową wiedzę o tym, co warto jeść z pożytkiem dla zdrowia, kuracjusze Sanatorium Uzdrowiskowego „Chemik w Ciechocinku zdobywają na grupowych oraz indywidualnych spotkaniach i konsultacjach z zatrudnionym tutaj dietetykiem.