Sanatorium Uzdrowiskowe Chemik – rehabilitacja, leczenie, wypoczynek - Ciechocinek

w Ciechocinku

Woda

Woda jest najbardziej rozpowszechnionym, a zarazem najważniejszym związkiem chemicznym na naszej planecie.

To jedyna taka substancja, która występuje w trzech stanach skupienia.

Woda, jako ciecz i lód, pokrywa 70% powierzchni Ziemi, a jako para wodna jest istotnym składnikiem otaczającej atmosfery.

Odgrywa ona olbrzymią rolę w przyrodzie. Jest niezbędna do procesów życiowych organizmów żywych i roślin m.in. w procesie fotosyntezy, w procesach geochemicznych np. w wietrzeniu skał.

Woda, dzięki dużej pojemności cieplnej (magazynowaniu olbrzymiej ilości ciepła), chroni organizmy żywe przed przegrzaniem i przeziębieniem, a także, na skutek niezwykłej rozszerzalności temperaturowej, powierzchniowa warstwa wody zamarzając, nie tonie, lecz pozostaje na powierzchni – dzięki temu zbiorniki wodne nie zamarzają aż do dna, co ma ogromne znaczenie dla organizmów zimujących w wodzie.

Rola wody w życiu człowieka jest równie ogromna. W organizmie ludzkim jest jej około 75%, więc jest oczywiste, że zasoby wodne organizmu muszą być stale uzupełniane. Chociaż nie jest składnikiem odżywczym, bez niej nie istniałoby życie. Człowiek pozbawiony pożywienia może przeżyć kilka tygodni, bez wody zginąłby po kilku dniach.

Pamiętajmy, że każdy człowiek ma inne zapotrzebowanie na wodę. Są różne sposoby jego przeliczania:

Sposób 1 - zapotrzebowanie na wodę uwzględniające masę ciała:

Przyjmuje się, że na każdy jeden kilogram masy ciała powinniśmy wypijać 30 ml wody dziennie.

Przykład: Osoba o masie ciała 60 kg powinna dostarczać w ciągu dnia (60 kg * 30 ml) 1800 ml wody.

Sposób 2 – zapotrzebowanie na wodę uwzględniające masę ciała:

Zgodnie z innym sposobem obliczeń, na pierwsze 10 kg masy ciała powinno przypadać 100 ml wody, na kolejne 10 kg – 50 ml, zaś na każde następne 10 kg – 20 ml.

Przykład: Osoba o masie ciała 60 kg powinna dostarczać w ciągu dnia [(10 kg * 100 ml)+(10 kg * 50 ml) + (40 kg * 20 ml) 2300 ml wody.

Sposób 3 – zapotrzebowanie na wodę uwzględniające kaloryczność diety:

Ten sposób opiera się na dostarczaniu wody w przeliczeniu na ilość spożytych w ciągu dnia kalorii. Młodzież, osoby dorosłe i starsze powinny wypijać 1 ml wody na każdy 1 kcal energii (dla dzieci przelicznik ten wynosi 1,5 ml/kcal). Im wyższa kaloryczność diety, tym większe zapotrzebowanie na wodę. Wynika to z faktu, że spożywając więcej kalorii, dostarczamy więcej składników, które muszą ulec przetworzeniu, do którego wykorzystywana jest woda.

Przykład: Osoba dorosła stosująca dietę o wartości energetycznej 2500 kcal powinna sięgać po (2500 kcal * 1 ml) 2500 ml wody.

Sposób 4 – zapotrzebowanie na wodę ustalone przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ)

 

Woda szczególnie wykorzystywana jest w gospodarstwie domowym (do picia, gotowania, utrzymania czystości), w rolnictwie, w transporcie wodnym, w produkcji energii elektrycznej (w elektrowniach wodnych woda porusza turbiny wytwarzające energię elektryczną, a w elektrowniach cieplnych i jądrowych woda jest stosowana jako czynnik chłodzący), we wszystkich gałęziach przemysłu (jako surowiec do produkcji i jako środowisko do przebiegu procesów produkcyjnych).